Ewolucja w gotowaniu

Droga jaką przebyła ówczesna sztuka gotowania liczona jest w milionach lat. Przygoda ta nie zawsze była łatwa i przyjemna. Towarzyszyły jej liczne oparzenia, przypalenia lub przesolenia. Zacznijmy wiec od początku.

Dawno, dawno temu…

Jedyną możliwą formą przygotowania posiłku było jego upolowanie i upieczenie w ogniu. Pewnie wiele osób spojrzało z czułością na swój piekarnik czy garnek od mamy, ale jak podaje tygodnik „PANS” domowe paleniska były znane już wiele milionów lat temu, a pierwsze zapisane przepisy kulinarne stworzono w starożytnej Mezopotamii. Wraz ze wzrostem świadomości kulinarnej wśród ludów pierwotnych technika przygotowywania potraw rozwijała w zawrotnym tempie.

Kuchnia – centrum rozwoju kulinarnego

Przeglądając karty historii, oglądając stare filmy i zestawiając to ze stanem obecnym możemy śmiało powiedzieć, że to kuchnia jest sercem każdego domu. Jej punktem centralnym było palenisko, następnie piec, kominek aż po piekarnik.  Austriacka architekt – Margarete Schütte-Lihotzky jest autorką pierwszego uniwersalnego projektu kuchni zwanego francuskim – mała ale funkcjonalna i wygodna w użytkowaniu. Niesamowite jest również ile urządzeń i asortymentu powstało na po II wojnie światowej,  by kuchnia spełniała coraz to bardziej rosnące oczekiwania jej użytkowników oraz uwalniała kobiety od uciążliwszych obowiązków.

Kochamy jeść. Dania zachwycają one nasze podniebienie i oczy, a gotowanie to już nie tylko konieczność, ale również pasja i zawód dla wielu ludzi. Droga jaką przebyły potrawy od kamiennych „garnków” po naczynia żaroodporne prostokątne jest fascynującą i pełną smaczków przygodą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *