Królowa jesieni

Dynia jest symbolem jesieni i z całą pewnością znakiem rozpoznawczym Halloween. Dodatkowo, te wspaniałe warzywo to równocześnie bogate źródło właściwości odżywczych jak również zdrowotnych.  Czy wiesz, jak wykorzystać dynię w kuchni oraz czy znasz jej zdrowotne właściwości?

Właściwości dyni

Wiele przeprowadzonych badań wskazuje na silny związek spożywania dyni, a obniżeniem zachorowalności na nowotwory np. płuc, jelita grubego czy żołądka. Inne badania wskazują, że częste jedzenie pestek dyni lub oleju z nich wytwarzanego ma ogromny wpływ na zmniejszenie zachorowań na raka prostaty. Jednocześnie dzięki witaminie A oraz luteinie znajdującej się w miąższu ma ona korzystny wpływ na stan zdrowia naszych oczu oraz serca. Te prozdrowotne fakty należy uzupełnić tymi, które mówią o tym, że dynia jest lekko strawna oraz nisko alergenna. Spoglądając na wymienione właściwości, nie pozostaje nam nic innego jak zabrać królową jesieni do kuchni.

Kulinarne fantazje

Dynia nie ustępuje innym warzywom również na gastronomicznym polu. Tak naprawdę, możemy z niej zrobić prawie wszystko: zupy, gulasz, ciasto, frytki itp. Wiele osób pieczę dynię wykorzystując do tego naczynia żaroodporne. Powstały w ten sposób najczęściej wekujemy wykorzystując w przyszłości jako zagęstnik do sosów i zup. W ostatnich miesiącach Internet podbija przepis dietetycznej pizzy, w której skład wchodzi wyłącznie kalafior oraz sos dyniowy. Latem marynowana dynia, może być niezawodnym dodatkiem do lekkich sałatek. Do jej przechowywania niezawodne będzie naczynie żaroodporne okrągłe, które bezpośrednio z lodówki można postawić na stole.  Nie możemy również zapomnieć o pestkach dyni, z których możemy pozyskać olej lub uprażyć je z ksylitolem.

Wiecie już, że dynia w kuchni na pewno się nie zmarnuje, a co więcej będzie przyczyną poprawy zdrowia oraz dostarczenia organizmowi drogocennych witamin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *