Książki kucharskie

Od kilku lat możemy zaobserwować rosnący trend w branży kulinarnej.
Wiele osób odnalazło w gotowaniu pasję, sposób na udaną randkę czy spotkanie z przyjaciółmi. Nic też dziwnego, że wraz z modą rośnie popyt na nietypowe narzędzia gastronomiczne takie jak naczynia żaroodporne okrągłe, pierścienie
do jajek sadzonych czy kolorowe brytfanki, ale również książki kucharskie.
Jak odróżnić te dobre od złych?

Jakich pozycji lepiej unikać

Zapewne zauważyliście, że z księgarnianych półek spoglądają na nas dziennikarze, aktorzy, prezenterzy pogody czy nawet ekonomiści, którzy nagle stali się specjalistami w gotowaniu. Przeglądając je ciężko doszukać się czegoś więcej niż suchych przepisów oraz zdjęć z banku zdjęć. Te pozycje okraszone często absurdalnie wysoką ceną, nie są najlepszą propozycją dla osoby, która naprawdę poszukuje inspiracji i wiedzy na temat produktów.  

W które pozycje warto zainwestować

Najlepiej kupować książki od pasjonatów, blogerów, dla których wydanie takiej pozycji jest ukoronowaniem pasji. Są to książki staranne, obfitujące
w prawdziwe doświadczenia i wiedzę, której nie da się nauczyć w rok. Prezentowane w nich potrawy są naturalne, czasami nawet niedoskonałe przez co wiemy, że mamy do czynienia z prawdziwą sztuką, która nie zawsze musi zachwycać. Zdjęcia nie są przestylizowane, a jedzenie nie wygląda jak plastikowe. Warto kupować takie kucharskie biblie, gdyż tylko wtedy mamy pewność, że płacimy za prawdziwie wypracowaną wiedzę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *