Kto lepiej gotuje?

Czy płeć ma znaczenie w przypadku gotowania? Kto tak naprawdę rządzi w kuchni? Odpowiedź na to pytanie jest trudne niczym na temat pierwszeństwa jajka przed kurą. Przyjrzyjmy się jednak tematowi i postarajmy się znaleźć zwycięzcę.

Szef kuchni

Podobno mężczyźni mają więcej kubków smakowych oraz potrafią patrzeć tunelowo: widzą świetnie to co jest przed nimi, nawet jeżeli jest daleko. Faceci mają szansę być lepszymi kucharzami od kobiet również ze względu na wrodzoną umiejętność niepodzielności uwagi. Ciężko jest uznać, że powyższe predyspozycje decydują o tym, że mężczyźni są lepszymi kucharzami. Na pewno jednak trzeba przyznać, że gotowanie to ciężka fizyczna praca  – a mężczyźni są przecież stworzeni do „bojowych działań”.

Dobre jak u mamy

Powyższe zdanie to najlepszy dowód, by móc uznać dominację kobiet w kuchni. Od wieków to właśnie kobieta utożsamiana jest z kuchnią i gotowaniem. To do nich kierowane są wszystkie promocje na ozdobne garnki, solidnych naczynia żaroodporne prostokątne czy słoiki. Dodatkowo kobiety mają o 13% więcej połączeń nerwowych w mózgu, co sprawia, że są sprawniejsze w wykonywaniu kilku spraw na raz.

Każdy z nas zna przynajmniej kilku wybitnych kucharzy i kucharek z całego świata. Niestety jednoznaczny wybór szefa kuchni i oddanie mu wszelkich honorów nie jest łatwy, a każda z płci obdarzona została wyjątkowymi cechami, które wykorzystane w tym samym czasie, najprawdopodobniej są najlepszym przepisem na pyszne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *