Niebezpieczne garnki

Od pewnego czasu przykładamy coraz większą uwagę do jakości i pochodzenia kupowanej żywności. Rozumiemy jak bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie mają fast foody oraz słodycze. Czy mamy jednak świadomość, jak ważne jest również zadbanie o dobrej jakości narzędzia do przygotowywania potraw?

Co nam szkodzi?

Technolodzy żywienia wskazują na przykład na niekorzystny wpływ miedzianych garnków.
Pod wpływem wysokich temperatur uwalniają one cząsteczki miedzi, które następnie przenikają do pożywienia.  Inne badania dowodzą o podobnych sytuacjach w przypadku naczyń ocynkowanych, a naukowcy z Keele University udowodnili, że kontakt żywności z aluminium przyczynia się do rozwoju Alzheimera. W takim w czym gotować zdrowo?

W szkle nadzieja

Szkło borokrzemowe jest świetną alternatywą dla szkodliwych naczyń. Najlepszym przykładem są chociażby butelki dla niemowląt, które wykonane są właśnie z tego rodzaju szkła. Mamy więc pewność, że żadna szkodliwa substancja nie przeniknie do pokarmu. Wielu producentów asortymentu gastronomicznego posiada w swojej ofercie wysokiej klasy naczynia żaroodporne, które również są wykonane z tego materiału. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż możemy przygotowywać w nich potrawy wymagające wysokich jak i bardzo niskich temperatur z gwarancją zachowania wysokiej jakości i pysznego smaku.

Bycie eko w dzisiejszych czasach to nie tylko modny kaprys, ale również styl życia. Dopominamy się o dbanie o przyrodę oraz o nasze zdrowie. Naczynia żaroodporne wykonane ze szkła borokrzemowego z pewnością pomogą w utrzymaniu harmonii w obu aspektach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *