Pieczeń idealna

Idealnie krucha, soczysta i smakowita pieczeń to kuchenne arcydzieło. Jak i w czym upiec dobre mięso? Oto nasza propozycja.

Stawiaj na jakość

Bardzo ważne jest wybieranie świeżych  mięs. Do pieczenia najlepiej nadają się tłustsze mięsa jak np. drobiowe żeberka, karkówka, rostbef czy schab. O wartości odżywczej mięsa decyduje w głównej mierze ilość i skład białka oraz tłuszczu. Warto wybierać mięsa certyfikowane, które są wysokiej jakości oraz są gwarantem bezpiecznej żywności. Oczywiście dodatki jakie będziemy wykorzystywać do pieczenia i podania dania powinny być sprawdzone, gdyż to one będą odpowiadać za wydobycie z mięsa tego co najlepsze – czyli wykwintnego smaku.

Sekret idealnej pieczeni

Odpowiednie przygotowanie mięsa przed pieczeniem stanowi o jego najważniejszej właściwości, czyli soczystości. Do wyboru mamy: peklowanie, marynowanie, moczenie w solance lub po prostu bardzo intensywne obsmażanie. Należy pamiętać, że smak mięsa jest w tłuszczu. Dlatego częstym zabiegiem w przypadku chudych pieczeni jest np. szpikowanie jej słoniną lub polewanie tłuszczem podczas pieczenia.

Jedzenie wzrokiem

Forma podania pieczeni odgrywa również ważną rolę, gdyż nie od dziś wiadomo, że proces ten zaczyna się w głowie. Eleganckie naczynie żaroodporne w połączeniu ze świeżymi warzywami i ziołami nada Twojemu daniu piękny wygląd, który będzie idealnym uzupełnieniem pysznego smaku. Świetnie  sprawdzi się naczynie żaroodporne prostokątne. Doskonale znosi wysokie temperatury oraz dzięki swojemu estetycznemu wyglądowi możemy go z piekarnika śmiało postawić od razu na stole.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *